PUĽS uvedie premiéru predstavenia s témou Veľkej noci

23.03.2010 Prešov

Prešov 23. marca (TASR) – Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) v Prešove uvedie 27. marca premiéru hudobno-dramatickej skladby Kolíska a kríž II, ktorej ústredným motívom je ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.
Riaditeľ PUĽSu Vladimír Marušin dnes na stretnutí s novinármi uviedol, že predstavenie s podobným názvom malo premiéru v decembri minulého roka, to sa však týkalo narodenia Mesiáša. Vedenie súboru sa preto rozhodlo, že divákovi ponúkne aj spracovanie témy Veľkej noci ako najväčšieho kresťanského sviatku.
Autori tejto hudobno-dramatickej skladby sa nechali inšpirovať jednak veľkonočným príbehom, ľudovými zvykmi z regiónov, kde žijú príslušníci rusínskej menšiny, ale aj liturgickými textami. Podľa autora hudby a libreta Andreja Kalinku túto tému chcú divákovi priblížiť prostredníctvom spojenia divadla, spevu, scénického tanca a hudby. Pri jej spracovaní sa snažili nájsť spôsob, ako ju spojiť s vnútornými myšlienkovými pochodmi diváka.
\"Prirodzeným spôsobom nám z toho vyplynula presne tá téma, nad ktorou sa, predpokladám, každý z nás zamýšľa, aký zmysel má utrpenie v ľudskom živote. Vo chvíli, keď si to človek konfrontuje s vierou, tak tam nájde možno viac otázok ako odpovedí, neviem, ale určite to môže konfrontovať a môže sa niekam posunúť, \" povedal Kalinka.
V 50-minútovej skladbe účinkuje 45 členov súboru, dej je prezentovaný v rusínskom jazyku, v spievaných scénach sa však objavujú aj staroslovienske texty.
Marušin konštatoval, že obe skladby s témou Vianoc i Veľkej noci budú neskôr hrať ako jedno predstavenie, ktoré bude výpoveďou o živote Ježiša Krista a plánujú ho ponúkať predovšetkým divákovi v regiónoch, kde žijú obyvatelia rusínskej národnosti, ale i v ďalších slovenských mestách.
Prvá premiéra predstavenia Kolíska a kríž II bude na Malej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove 27. marca o 18. hodine.
 

Vyberte región